JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
PLCZSKHUROBGRSTR CĂUTAŢI-NE PE FACEBOOK

Shirley Temple, copilul minune al cinematografiei

house of seven.jpg

Shirley Temple este, fără îndoială, o legendă a Hollywood-ului, chiar dacă s-a retras din industria cinematografică la doar 22 de ani.

 

S-a născut pe 23 aprilie 1928 și și-a început cariera ca actriță la doar 3 ani, în ”War Babies”. Doi ani mai târziu, devenea faimoasă la nivel internațional datorită rolului din ”Bright Eyes”. La doar 6 ani primea un Oscar  onorific, fiind cea mai tânără actriță cu o astfel de reușită. La aceeași vârstă, Temple avea un salariu uriaș pentru vremea respectivă: câștiga 1250 de dolari pe săptămână. Până la 13 ani, Shirley jucase deja în 46 de filme. Pe lângă filme, actrița făcea reclame la cereale, haine, săpun și avea o păpușă creată după chipul ei, care se vindea în peste 1,5 milioane de exemplare pe an.

16.000 de scrisori de la admiratori primea Shirley Temple în fiecare lună, dar se pare că fetița nu știa de bogata corespondență, părinții ei preferând să o protejeze de presiunea faimei. La una dintre zilele sale de naștere a primit nu mai puțin de 167.000 de cadouri din toată lumea. Era apreciată nu doar de cei care-i iubeau filmele, ci și se personalități importante. ”Atâta timp cât țara noastră o are pe Shirley Temple, vom fi bine”, declara președintele SUA de la acea vreme, Franklin Roosevelt, într-o perioadă în care SUA traversa o criză puternică.

Alături de Shirley, în toată această călătorie fascinantă, dar în același timp dificilă, a celebrității, a fost mama ei, Amelia Temple, cea care, se pare, îi coafa părul de fiecare dată, având mereu exact același număr de bucle, 56. Mama sa a fost cea care și-a dorit pentru fiica mai mult decât talentată o copilărie cât mai normală, ascunzându-i chiar câștigurile enorme pe care le avea.

Ca succes în box-office, Temple l-a depășit chiar pe celebrul Clark Gable.

După ce a renunțat la cinematografie, Shirley Temple a urmat o cale total diferită: a intrat în rolul de candidat republican pentru Congres și în cel de diplomat american. În plus, a fost prima femeie șef de protocol al Casei Albe, în perioada în care președintele SUA a fost Gerald Ford. Alte momente importante din cariera sa politica au fost cel ca Ambasador al Statelor Unite Ale Americii în Ghana și Ambasador în Cehoslovacia.

În ceea ce privește viața personală, Shirley Temple s-a măritat la 17 ani cu sergentul John Agar, cu care a avut un copil. Mai târziu, John Agar a devenit actor, împreună lucrând la două filme. 4 ani mai târziu cei doi au divorțat. Actrița s-a recăsătorit în 1950, cu Charles Alden Black. Doi ani mai târziu, Temple a născut un băiat, Charles Alden Black Jr., iar în 1954 a născut o fetiță, cu numele Lori. 54 de ani a durat căsnicia lui Shirley Temple cu Charles Alden Black, până în 2005 când soțul actriței s-a stins.

Un moment dificil din viața lui Temple a fost la 44 de ani când actrița a fost diagnosticată cu cancer de sân. Ca urmare a acestui diagnostic, actrița a suferit o intervenție chirurgicală, extrem de comentată la acel moment în presă. Shirley Temple avea să moară pe 10 februarie 2014, la 85 de ani, în casa sa din California, din cauza unor probleme pulmonare. De altfel, Temple era o mare fumătoare, chiar dacă nu și-a expus acest obicei în public, pentru a nu-i influența pe cei care o admirau.

Pe Shirley Temple o puteți urmări la FilmBox Family, duminică, 26 ianuarie, de la ora 22:00, în ”House of Seven Gables” (”Casa cu șapte frontoane”).

  • Distribuie pe:
    Facebook Google Bookmarks 

TOP CATEGORII