JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
PLCZSKHUROBGRSTR CĂUTAŢI-NE PE FACEBOOK

Robert Redford, actorul și regizorul care a făcut istorie

Robert Redford, actorul și regizorul care a făcut istorie

Luna aceasta îl sărbătorim pe marele Robert Redford. Actorul născut pe 18 august 1936 are peste 60 de ani de carieră și nenumărate premii.

S-a născut în Santa Monica, California, dar are rădăcini englezești, scoțiene și irlandeze. A crescut în Los Angeles, unde a urmat și școala, fiind interesat însă de arte și sport. După terminarea liceului, a urmat Universitatea din Colorado, dar după un an și jumătate a fost exmatriculat din cauza consumului de alcool. A călătorit prin Europa, trăind în Franța, Spania și Italia, iar mai târziu a studiat pictura în Brooklyn și a urmat American Academy of Dramatic Arts.

Și a început cariera în televiziune la sfârșitul anilor ‘50, iar în 1962 a primit prima nominalizare la premiile Emmy pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru evoluția din ”The Voice of Charlie Pont”. Debutul în cinemtografie a venit în același an, cu producția ”War Hunt”. În 1965 a câștigat primul Glob de Aur pentru cel mai bun debut. Apoi a jucat alături de Paul Newman în ”Butch Cassidy and the Sundance Kid”, rol care i-a adus un succes enorm. Tot alături de Paul Newman a jucat mai târziu și în blockbusterul ”The Sting”, rol pentru care a fost nominalizat la Oscar. Au urmat ”The Way We Were” alături de Barbara Streisand și un alt film extrem de iubit ”All the President’s Men”.

În anii ’80, Redford își începea cariera de regizor cu filmul ”Ordinary People”, producție ce a câștigat 4 Oscaruri, inclusiv pentru cea mai bună imagine și cel mai bun regizor. A continuat și cu actoria, jucând în ”Brubaker” și ”Out  of Africa”, film care a câștigat 7 premii Oscar. Al doilea premiu Oscar câștigat de Robert Redford a fost pentru ”Lifetime Achievement”, în 2002. Mai are în palmares premiul BAFTA, Directors Guild of America și Screen Actors Guild.

Este fondatorul festivalului Sundance Film, iar în aprilie 2014, celebra revistă Time l-a inclus pe Redford în Time 100 cei mai influenți oameni din lume. În 2016, a fost decorat cu Presidential Medal of Freedom.

În ceea ce privește viața personală, Robert Redford s-a căsătorit în 1958 cu Lola Van Wagenen, de care a divorțat în 1985. Împreună au adus pe lume 4 copii, unul dintre ei decedând însă la doar două luni și jumătate. Ceilalți 3 copii au urmat cariere artistice: Shauna Redford este pictoriță, Jamie Redford este scriitor și producător, iar Amy Redford este actriță, regizor și producător. Robert Redford are 7 nepoți. În iulie 2009, actorul s-a recăsătorit, cu Sibylle Szaggars.

Marele actor este la FilmBox Extra, vineri, 21 august, de la ora 22:00, în ”The Old Man and the Gun” (”Bătrânul și arma”).

  • Distribuie pe:
    Facebook Google Bookmarks 

TOP CATEGORII